Pensii facultative
De ce as avea nevoie de o pensie facultativa?
Principiul pensiei facultative este de a incredinta cuiva banii tai sa-i administreze, sa-i multiplice si sa ti-i returneze la batranete sub forma de pensie lunara. Cand nu vei mai incasa un salariu lunar, aceasta pensie suplimentara te poate ajuta sa-ti acoperi cheltuielile cu serviciile medicale, vacante, cadouri pentru nepoti si toate celelalte lucruri pe care ti le doresti, sau de care vei avea nevoie. Un motiv in plus sa cantaresti foarte bine planul de economisire pentru batranete.
Pensia facultativa este un produs de economisire pe termen lung, prin intermediul caruia tu poti acumula mai multi bani in contul tau individual de pensie. Banii sunt administrati intr-un cont al tau si la care ai acces permanent. Poti renunta la a mai face contributii noi, poti intrerupe si/ sau relua platile. Participarea la un fond de pensii facultative presupune o cotizatie lunara cuprinsa intre o suma minima (stabilita de fiecare fond de pensii facultative in parte) si maximum 15% din venitul tau salarial brut, timp de cel putin 90 de luni (nu neaparat consecutive). Dupa fiecare plata a contributiei, banii sunt transformati in unitati de fond care sunt evidentiate intr-un cont individual de pensie facultativa. Numarul si valoarea unitatilor de fond detinute de un participant la pensia facultativa determina valoarea activului sau personal net. Valoarea activului personal net fluctueaza zilnic, in functie de valoarea unitatii de fond. Spre deosebire de pensia publica, cea facultativa poate fi incasata incepand cu varsta de 60 de ani.
Pensia facultativa te ajuta sa beneficiezi imediat de un avantaj fiscal. Astfel, poti acumula un venit suplimentar pentru anii pensionarii, in timp ce platesti un impozit mai mic. Suna bine, nu-i asa? Tot ce trebuie sa faci este sa efectuezi plata contributiei tale lunare prin intermediul angajatorului.
Doar asa vei putea beneficia de avantajele deductibilitatii fiscale. Pentru angajator efortul este destul de redus, deoarece el oricum calculeaza si retine toate taxele aferente salariilor, iar tu ai de castigat:
- In limita unei contributii de maxim 400 Euro pe an, poti plati imediat un impozit pe venitul din salariu mai mic conform prevederilor Codului Fiscal in vigoare;
- Scapi de grija platii lunare a contributiei;
- Cu cat contributia lunara este mai mare (raportat la contributia minima de cateva zeci de lei pe luna), cu atat avantajul tau fiscal este mai mare (in limita celor 400 Euro pe an) si in contul tau individual de pensie se acumuleaza mai multi bani;
- Poti fructifica la maxim avantajul fiscal alegand contributia optima;
- Poti acumula chiar si mai multi bani in contul tau individual de pensie daca si angajatorul contribuie, la randul sau, la pensia ta facultativa sub forma de beneficiu extra-salarial.